26 juni 2016

Shiatsu Therapie

Shiatsu Therapie is bij de volgende klachten vaak zeer effectief:

  • Stress
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid/burn out
  • Menstuatieklachten
  • Rug-, nek- en schouderklachten
  • Spijsverteringsproblemen/buikpijn
  • Slapeloosheid
  • Emotionele disbalans
  • Vage pijnklachten of chronische klachten

Shiatsu kan worden ingezet als onderdeel van de behandelingen en staat nooit op zichzelf. Klachten zijn een signaal van een disbalans, ergens gaat er iets mis. Bewustworden van de functie van je klachten/ziek-zijn is voor mij het uitgangspunt en waar we samen naartoe werken. Shiatsu ondersteunt het proces van bewustworden en genezen.

Wat is Shiatsu Therapie

Shiatsu betekent letterlijk: vingerdruk

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) stroomt onze levensenergie (QI) door energiebanen, meridianen genaamd, die door ons hele lichaam lopen. Deze meridianen zijn gekoppeld aan onze organen. Op de meridianen liggen acupunctuurpunten. Door druk met duimen en handen op de acupunctuurpunten uit te oefenen, kunnen we de organen aansturen.

Ziekte kan je zien als een disbalans. De organen hebben allemaal hun eigen functies om het lichaam in balans te houden. Wanneer er ziekte of klachten ontstaan, zijn de organen ook uit balans. Wanneer je de organen weer in balans brengt, zal het lichaam zichzelf gaan herstellen en verdwijnen de klachten.

Ook kunnen er klachten ontstaan wanneer er een blokkade is in een van de meridianen. Deze kunnen vaak worden opgeheven met shiatsu behandelingen.

De behandeling

Vanuit de traditie wordt shiatsu op een (comfortabele)  mat op de grond gegeven. De cliënt houdt de kleding in principe aan tenzij er met olie moet worden gewerkt of met cupping (glaasjes op de huid).

Er wordt vooraf uitgebreid aandacht besteed aan het stellen van een diagnose middels tong- en pols diagnostiek en een gesprek.

De behandeling bestaat uit het geven van druk met handen, vingers en duimen op acupunctuurpunten en op de meridianen. Ook massagetechnieken worden ingezet om blokkades op te heffen en de doorstroming te bevorderen.

Shiatsu wordt vrijwel altijd als ontspannend en zeer aangenaam ervaren.

Een behandeling duurt max 1,5 uur

Vergoeding:
Omdat ik aangesloten ben bij beroepsvereniging NVST worden mijn shiatsu behandelingen door de meeste zorgverzekeraars (gedeeltelijk) vergoed. Meer informatie vind je op www.nvst.nl. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Ik adviseer om voorafgaand aan de behandeling zelf contact op te nemen met de eigen zorgverzekeraar.