15 oktober 2015

Mediteren

Meditatie les                        Meditatie Proeverij

In onze snelle maatschappij wordt er veel van ons verwacht, vooral van ons denken. We moeten snel reageren op voortdurend veranderende omstandigheden en onze agenda’s staan volgeschreven met afspraken: gezin, werk, familie, sport, sociale contacten, studie etc… Veel mensen ervaren daardoor in meer of mindere mate stress. En stress is de belangrijkste oorzaak van lichamelijke klachten en ziekten! Bovendien raken we de verbinding met onszelf gemakkelijk kwijt waardoor je veel minder moeiteloos leeft.

Om stress te verminderen of liever, te voorkomen, is het van belang dat je steeds weer met je aandacht in het moment blijft. Wanneer je met je aandacht gefocust blijft in dit moment, blijft er kalmte in je hoofd en daarmee ook ontspanning in je lichaam. Je beweegt dan soepel van het ene moment in het volgende en laat je niet meer gek maken of afleiden door allerlei denkwerk over gisteren, morgen, volgende week of volgend jaar. Er is rust, harmonie en evenwicht in jou.

Regelmatig mediteren brengt je in een staat van kalmte en focus, je staat krachtiger in de wereld. Dit heeft een zeer positieve werking op mentaal, fysiek en emotioneel niveau. Een ander belangrijk aspect van meditatie is, dat er daadwerkelijk andere processen in de hersenen plaatsvinden. Er worden nieuwe, betere verbindingen gelegd en hersencellen gaan beter communiceren met elkaar. Je kunt je voorstellen dat je hiermee niet alleen de werking van je hersenen onderhoud maar zelfs verbeterd!

Ik bied verschillende mogelijkheden aan op het gebied van mediteren. Zo zijn er de Meditatielessen, waar we met een groep mensen één of anderhalf uur mediteren. Een eenvoudige manier om gewend te raken aan regelmatig mediteren en het versterkt je meditatie wanneer je dit met andere mensen doet. De Meditatie Proeverij is een leuke, intensieve dag waarin je veel verschillende vormen van mediteren kunt ervaren.