Gezond door geluk

Geluksmoment

Ken je dat? Het intens tevreden en vreugdevol gevoel van een Geluksmoment? Een moment waarin je voelt dat alles volledig klopt. Dat alles samenvalt in dat moment. Er is een innerlijke vrede, rust, en tegelijkertijd een diep gevoel van vreugde.

Ik had het deze week meerdere keren. Ook vanmorgen weer, toen ik na mijn yoga en meditatie met mijn kop koffie op de bank zat met mijn snoet in de ochtendzon. Zo ruim. Zo’n diepe tevredenheid, een intens gelukkig gevoel.

Ik vroeg me af waardoor dat gevoel van geluk nou ontstaan was. Waarom voelde ik dat gistermiddag niet? En eergisteren tijdens een fijne ontmoeting met een vriendin weer wel? Mijn nieuwsgierige aard vraagt zich af: Wat zijn nou eigenlijk de ingrediënten voor een geluksmoment? Want als ik dat weet, kan ik daar dan steeds voor kiezen? Kan ik dan meer van die momenten creëren?

Als je er naar kijkt, zijn geluksmomenten die momenten waarop je voelt dat je precies daar bent waar je wilt zijn. In een geluksmoment ben je volledig met je aandacht in het moment. Er is geen gepieker, er zijn geen zorgen, geen gedachten over straks of morgen of volgend jaar, of over gisteren, of vorige week. Je bent volledig hier.

Je bent dus precies daar waar je wilt zijn. Niets anders wil op dat moment gebeuren, alleen daar zijn waar je bent. Geen weerstand, geen verlangen, geen nodig hebben.

Je voelt in een geluksmoment dat alles goed is, dat er niets anders nodig is, dat alles klopt. Je voelt vervulling, compleetheid, heelheid. En het gaat moeiteloos, er is geen moeite om daar te zijn, het gaat vanzelf.

Als je kijkt naar je geluksmomenten, zie je dat je in die momenten volledig afgestemd bent met wie je bent. Dat je volledig jezelf bent en dat je precies doet wat je wilt doen, dat je bent wie je wilt zijn, daar, in dat moment. Open, vrij, ontvankelijk en waarachtig. Alignment noemen ze het in het engels. Vanuit je Essentie, je kern, dat wat je in wezen bent, ervaar je een open connectie met alles.

Andersom kan je ook voelen wanneer je uit die afstemming bent, wanneer je moeite aan het doen bent of hard aan het werk bent. Je kunt dat voelen door bijvoorbeeld spanning in je lichaam, of aan je ademhaling die oppervlakkig gaat. Je kunt het merken aan onrust in je hoofd, aan emoties zoals irritatie, angst, schuld, schaamte, onzekerheid… dat zijn emoties die niet vanuit je essentie komen, maar vanuit de geprogrammeerde reacties in je mind en lichaam.

Hoe meer je je bewust wordt van deze reacties en sensaties, hoe meer je gaat zien dat jij dat niet bent. En hoe meer je ziet dat jij dat niet bent, hoe makkelijker het wordt om daar los van te komen en opnieuw af te stemmen op jouw Essentie. Daar voel je weer wie je bent en wat je wilt. En wanneer je vanuit jouw Essentie, jouw authentieke zelf beweegt, reageert en handelt, des te meer raak je afgestemd. En ervaar je meer en meer die geluksmomenten.

Het mooie van in-de-staat-van-geluk-zijn,  is dat de biochemie van je lichaam direct er op reageert met een hormonale verandering die er voor zorgt dat cel-herstel plaatsvindt, dat groeihormoon wordt aangemaakt, dat je lichaam zich ontspant en je zelfgenezend vermogen geactiveerd wordt. Dus, hoe meer geluksmomenten je ervaart, hoe gezonder je wordt!

Ik ben aan het oefenen. En volgens mij blijft dat zo, het leven is niet alleen maar Bliss, er is polariteit, en misschien juist wel om te kunnen voelen wanneer je afgestemd bent op jezelf (en dus op alles om je heen) en wanneer niet. De uitdaging ligt wat mij betreft vooral in het mild zijn naar mezelf in de momenten waarop ik zie dat ik niet afgestemd ben en bij mezelf weg ga (niet trouw ben, niet in waarheid ben), en mezelf blijven uitnodigen om steeds weer terug te gaan naar wie ik in wezen ben, om van daaruit opnieuw te kiezen voor de ontspannen aard van openheid, ontvankelijkheid en waarheid.

Ik vind het leuk als je jouw laatste geluksmoment wilt delen. Wat deed jij, de laatste keer dat jij volledig afgestemd was?

Ik wens je veel geluksmomenten toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *