Impulsdagen

Zijn wie je bent door “Impulsdagen”

Vandaag hou ik weer een Impulsdag: een dag waarin ik alleen maar vanuit impulsen handel.

En ik voel nu opeens de impuls om hierover te schrijven ????

Er zijn meerdere redenen waarom ik regelmatig een impulsdag houd. Ten eerste omdat ik het heel erg leuk en verrassend vind om mijn impulsen de vrije loop te laten. Ik word er blij, speels, creatief en levenslustig van.

En ten tweede: ik heb ontdekt dat het regelmatig houden van een impulsdag er ook voor zorgt dat ik mezelf beter voel en hoor. Om een impuls dag te kunnen doen, is het namelijk noodzakelijk dat ik luister naar wat er van binnen leeft, zodat ik weet waar mijn behoeften liggen en ik daar voor kan zorgen. Het is dan nodig dat ik weet wie ik ben en waar ik heen wil.

Door regelmatig impulsdagen te houden, blijf ik beter in contact met mezelf.

Waarom is dit belangrijk?

Ik zie veel mensen in mijn werk die niet meer weten wie ze zijn en wat ze willen. Veel mensen zijn zo ver van zichzelf afgeraakt, dat ze niet meer weten wat bij hen past en waar ze naartoe willen. Sommige mensen raken bijna in paniek wanneer ik hen vraag: Wat wil jij?

Wanneer ons als kind niet of weinig  gevraagd is wat wij wilden, wanneer wij te weinig gehoord hebben dat we goed en geliefd zijn, wanneer we als kind weinig ruimte hebben gehad om onszelf te zijn en we ons zijn gaan aanpassen, verliezen wij het contact met wie wij in wezen zijn.

Het onderwijs versterkt dit proces van vervreemding van onszelf ook. We gaan allemaal mee in een vaststaand systeem waar we kant-en-klaar pakketjes aangeboden krijgen en we worden als kant-en-klaar-pakketjes afgeleverd.

Vervolgens komen we in een baan waar bepaalde waarden en normen gelden en verwachtingen zijn. Ook daar passen wij ons voor een groot deel aan, zodat we mogen blijven. We voegen ons daar waar het nodig is omdat we deze baan of deze positie graag willen behouden.

Ondertussen zijn de vragen: Wie ben ik, wat wil ik, wat heb ik nodig en wat past bij mij bijna niet meer te beantwoorden. Omdat we het niet meer weten. We zijn vergeten wie wij in wezen zijn en wat wij hier willen doen.

Doordat we onze innerlijke stem niet langer kunnen horen, weten we ook niet meer wat we nodig hebben en wat goed voor ons is. Daardoor lopen we de kans dat we over onze grenzen gaan en dingen doen die we niet willen of dingen niet doen die we wel zouden willen. Het lijkt dan soms alsof we vast zitten in een leven waar we niet meer uit kunnen. In deze situaties ontstaan stress, ziekte, depressie etc. Ons lichaam begint aan te geven dat het niet stroomt in ons. Het roept ons als het ware terug naar onszelf. En als we dan nog niet luisteren, gaat het nog harder roepen door nog zieker te worden, nog slechter te gaan slapen, nog depressiever te worden, een burnout te ontwikkelen etc.

Op die momenten komen mensen vaak bij mij in de praktijk met de boodschap: ik weet het niet meer. Ik voel me vast zitten en ik weet niet meer wat ik moet doen.

Dit is een mooi moment! (ook al voelt dat vaak voor de betreffende persoon nog niet zo)

Dit is namelijk het moment waarop ze stilstaan en zichzelf weer gaan her-ontdekken! Ze stappen uit de rat-race en gaan zich bezinnnen. Dit is het begin van genezing en herstel.

Om jezelf weer te kunnen horen en voelen, om weer te weten wie je bent, wat je wilt, waarvoor je hier bent, waar je straks wilt zijn, is de weg naar binnen de enige weg.

De Impulsdag is een ingang naar die weg.

De Impulsdag doe je om thuis te komen in jezelf, om weer vanuit je verlangens te bewegen, om je vreugde te volgen en je passie.

Hoe doe je een Impulsdag?

Op het moment dat je wakker wordt, wacht je tot je een impuls voelt om op te staan. Je laat je bewegen van binnenuit. Je hebt die dag geen afspraken en je moet niets. Het gaat er om dat je je gewaar wordt van jouw innerlijke wereld, van jouw behoeften. Dus, je wacht net zo lang met opstaan, totdat je de impuls voelt om op te staan. En je blijft waarnemen. Misschien heb je om 6.00u opeens zin om in het bos te lopen. Of wil je alleen maar met je eerste kop koffie terug in bed.

Word nieuwsgierig naar die innerlijke stem. Blijf de hele dag alert op die innerlijke beweging en op wat je doet en vooral waarom je het doet. Voor je het weet beweeg je al weer vanuit moeten, vanuit automatismen of vanuit “het hoort zo…” Toch maar even stofzuigen, want het is nu toch wel nodig….. Nope. Je wacht en vraagt jezelf af, is dit wat ik nu het liefste wil doen? Zo ja, doe het, met overgave! En geniet dan van het stofzuigen. Maar wil je liever op de bank met een boek? Of in de auto springen voor een dagje aan zee? Doe het! Volg je impulsen!! En vraag jezelf steeds weer af: waar heb ik nu behoefte aan? Waar heb ik zin in? Wat wil ik nu?

Als je dit doet, zal je merken dat er iets in jou begint te bewegen, je hart gaat open, je mondhoeken gaan omhoog, je lichaam en geest gaan zich ontspannen en je levenssappen beginnen weer te stromen!!

Doe je regelmatig impulsdagen, dan ontdek je weer wie je bent, wat bij je past, waar je wilt zijn, wat jou drijft en wat je nog tegen houdt om te doen wat je werkelijk wilt doen en te zijn wie je werkelijk wilt zijn!

Ik lig op dit moment nog in mijn bed, het is 10:08u, ik voel een volgende impuls opkomen: koffie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *